Den moderna byggnaden dämpar själv ljus och temperaturen i rum som inte används. Den skiner upp när rätt person kommer in, och larmar vid inbrott, läckor och eldsvådor.
KNX knyter samman fastighetens tekniska funktioner som belysning, värme /kyla ventilation, larm/övervakning, solskydd etc i ett och samma system.
KNX är ett öppet standardiserat system avsett för och utvecklat av elinstallationsbranschen. Alla KNX- och EIB-certifierade produkter är kompatibla med varandra och kan blandas oberoende av fabrikat.
KNX är en internationell standard (ISO/IEC 14543-3) samt en europeisk standard (EN 50009) samt avsedd för elinstallationsbranschen.
Huvuddelen av dagens uförda KNX installationer återfinns i den komersiella sektorn och offentligt ägda fastigheter där fokus ligger på energieffektivitet enkelhet och kontroll. Tekniken har fått en större utbredning inom bostadsmarknaden, framförallt tack vare teknikmedvetandet har ökat bland privatpersoner och funktioner efterfrågas. Sverige ligger generellt efter länder som Danmark och Tyskland där installationer med KNX är vanligare än här hemma.
Systemuppbyggnad. KNX bygger på tre olika produktgrupper som tillsammans skapar ett KNX-system. För att systemet ska fungera krävs minst en produkt från varje produktgrupp. Dessa benäms systemkomponenter, sensorer och aktorer. Samtliga ansluts till en tvåtråds bussledning som har två uppgifter, den spänningsförsörjer produkterna samt överför datatelegram mellan dem. De flesta sensorer ansluts enbart med bussledningen, medan aktorer i regel även kräver 230V. Samtliga produkter sam ansluts till bussledningen kallas deltagare, oavsett om det är en systemprodukt, sensor eller aktor.